Випускний 2016


Виховна година до Дня матері

     

19 травня 2016 р. у 3 класі відбулась виховна година, присвячена Дню матері та Дню сім'ї., яку підготувала класовод Костецька І.В. У день матері вшановують трьох Матерів: першу - рідну матір, яка подарувала життя, другу - рідну землю - матір-Україну, третю - Божу Матір - Матір-заступницю та покровительку матерів і їхніх дітей. На свято учні запросили своїх мам і бабусь. Зі щирими словами діти звернулись до найрідніших їм людей, дякуючи за їхню святу любов і турботу.

 


День вишиванки


Зустріч делегації Червоного Хреста з Німеччини

18 травня 2016 р. у Пробіжнянське геріатричне відділення завітали представники Червоного Хреста з Німеччини, яких тут зустріли учні Пробіжнянської ЗОШ І-ІІІ ст. із святковим концертом. Закордонна делегація була приємно вражена українською гостинністю, дитячою щирістю під час виконання патріотичних пісень та різноманітністю вишиванок. 


ДПА з української мови

       12 травня 2016 р. відбулась державна підсумкова атестація з української мови у 4 класі. Це був перший екзамен в їхньому житті, тому школярі були надзвичайно схвильовані. Не менше хвилювалась за своїх учнів і класовод Юрків Л.Й. І хоча на душі було тривожно, із завданнями впорались майже усі. Діти продемонстрували уміння правильно писати слова на вивчені орфограми, ставити розділові знаки відповідно вивчених правил, висловлювати власну думку.


Флеш-моб "Червоні маки"

     11 травня 2016 р. в нашій школі відбувся патріотичний флеш-моб "Червоні маки", присвячений Дню пам'яті та примирення. Участь у флеш-мобі взяли учні усіх класів. На грудях кожного школяра майоріла квітка червоного маку, адже саме вона - символ пам'яті про тих, хто загинув під час Другої світової війни. Учасники хореографічного ансамблю "Елегія" виконали танцювальну композицію під пісню Н.Май "Маки червоні".


Чистий четвер

      28 квітня 2016 р. у нашій школі пройшов чистий четвер. Учні початкових класів прибрали територію школи, а учні 5-9 класів прибрали біля братської могили, пам'ятника воїнів-односельчан та пам'ятника В.Ф. Ветвінському. Діти з радістю виконали цю роботу, адже вони добре знають, що школа - це другий дім. А вдома повинно бути охайно та прибрано. 


Відзначення 30-х роковин Чорнобильської катастрофи

   26 квітня, в 30-і роковини Чорнобильської катастрофи, в нашій школі відбувся виховний захід "Чорнобиль... Трагедія... Пам'ять...". Підготували та провели цей захід учні 6 класу під керівництвом заступника директора з виховної роботи Вадзюк І.Б. 

       Щороку ми повертаємось думками і серцем в ту спокійну, теплу і тиху ніч 26 квітня 1986 р. Рівно 30 років тому Україна перетворилась з мирної країни в атомну. Ми вшановуємо пам'ять відважних пожежників, які, сумлінно виконуючи свій обов'язок, погасили Чорнобильську пожежу. Пожежа згасла, але залишилась Чорнобильська рана, яка вже 30 років ятрить і не може загоїтися. Наша мета - дбати про те, щоб майбутні покоління не переживали подібних трагедій і мали змогу побачити світ прекрасним, повітря - чистим, а не таким, що забирає життя.


День цивільної оборони

        26 квітня 2016 р. у нашій школі проведено День цивільної оборони. Відбулось планове відпрацювання нормативів евакуації учнів та працівників із будівлі школи. В заході взяли участь учні 1-11 класів, вчителі, обслуговуючий персонал. Евакуація почалась о 10 год 30 хв після відповідного звукового сигналу. Діти покинули приміщення школи спокійно та організовано. Евакуйовані: 113 учнів, 16 вчителів, 7 працівників обслуговуючого персоналу. Школа вклалася у нормативний час для даного навчального закладу.

 


Розважальна гра "Еврика"

       В рамках тижня фізики та інформатики, який відбувся в нашій школі протягом 18-22 квітня, було проведено розважальну гру "Еврика". За звання найкращих ерудитів змагалися дві команди: "АТОМ" (хлопці-фізики) та "ЮЗЕР" (дівчата-інформатики). Учні, які зацікавились цією грою, заслуговують поваги, адже потрібно бути досить ерудованим, сміливим та кмітливим, аби гідно захищати честь своєї команди. Обов'язки Феміди взяло на себе журі: директор школи Верля І.З., ЗНВР Кишкан Г.М., ЗДВР Вадзюк І.Б., педагог-організатор Шарабуряк Н.П., вчитель біології Колцун В.М. Ведучими даного заходу були учениці 11 класу. Розпочалось усе, як завжди, з оголошення правил гри. Питання та завдання були і складними, і легкими, водночас, що змусило всіх понервувати під час оголошення відповідей. Допомогти кожній команді мали змогу і активні глядачі, які здобували додаткові бали для своїх улюбленців.

     Гра була цікавою та напруженою. За підсумками усіх конкурсів перемогу здобула команда "АТОМ". Учасники обох команд були нагороджені "золотими" та "срібними" медалями, ручками.

         Потрібно відзначити, що саме завдяки вчителю фізики Івасишин Л.Я. та вчителю інформатики Семен Л.М., які доклали усіх зусиль, гра була проведена на високому рівні.


Прощання з Букварем

         19 квітня 2016 р. у 1 класі відбулось прощання з Букварем - своїм найпершим і головним підручником, яке підготували класовод Бойко О.І. та шкільний бібліотекар Саска Д.П. Здається, тільки вчора вони прийшли на перший дзвінок, а вже - закінчують перший клас. За цей невеличкий проміжок часу діти вивчили літери, почали самі читати казки, оповідання, вірші. Саме з Букваря розпочинається цікавий шлях у світ знань. Скільки зусиль подолано для того, щоб подолати цю першу сходинку - навчитися читати.

      З нагоди радісного і трішки сумного свята в житті маленьких першокласників зібралися гості - вчителі, учні, батьки і рідні першокласників. Перед присутніми розгорнулося святкове дійство. Казкова атмосфера, жарти, веселі пісні та танці, загадки не залишили байдужими нікого. Наприкінці свята заступник директора з виховної роботи Вадзюк І.Б. нагородила кожного першокласника дипломом за відмінне вивчення Букваря. 

         Свято закінчилось та спогади про нього залишаться на все життя! Гарної вам мандрівки стежинами знань, маленькі школярі!


Екскурсія в м. Чортків

     15 квітня 2016 р. учні 2 класу разом з класоводом Ковпак О.Є. здійснили цікаву і захопливу екскурсію в  музей більшовицького терору, політв'язнів та репресованих, який розташований у споруді римо-католицького монастиря сестер милосердя. Дітям було дуже цікаво відвідати таке історично значиме місце в нашому районному центрі. це залишить великий слід в кожній душі, адже надзвичайно почесно бути онуками людей, які віддали своє життя заради нашого щасливого майбутнього.

      Після екскурсії діти відвідали майстер-клас з розпису писанок. На початку заняття майстриня розповіла коротку історію про значення узорів на писанках. Також школярі дізналися, що кожному регіону України були притаманні різні розписи та символіки. Дітям довелося докласти чимало зусиль, щоб створити власний шедевр під пильним керівництвом майстрині. Однак винагородою стала власноруч розписана писанка, яку вони незабаром покладуть у великодній кошик.  


І ще одна перемога...

       14 квітня 2016 р. у районному будинку культури ім. К.Рубчакової відбувся фестиваль духовної пісні "Молитва за Україну" серед вокально-хорових колективів загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів у двох номінаціях: "Хоровий спів" та "Вокальне мистецтво", присвячений 25-й річниці незалежності України.

    Приємно відзначити, що хоровий колектив нашої школи, під керівництвом вчителя музики Петраса Є.І., здобув ІІ місце у номінації "Хоровий спів".

 


Урок обслуговуючої праці у 5 класі

    Під час вивчення модуля "Технологія виготовлення виробів, плетених з бісеру", учні 5 класу ознайомились з історією виникнення бісеру, техніками виконання бісерних прикрас, схемами для плетіння бісером. Найбільше усіх захопила технологія бісерного ткацтва. Саме її опановували учні, використовуючи саморобні станки. Багато учнів вирішили плести саме патріотичні синьо-жовті браслети.


Приготування салатів у 6 класі

     Щопонеділка на уроках обслуговуючої праці учні 6 класу перетворюються на юних кулінарів. Цього разу під керівництвом вчителя Вадзюк І.Б. школярі готували салати: І група - "Весняну казку", ІІ група - "Літечко", ІІІ група - "Фантазію". Під час роботи усі без винятку були активними. Наприкінці уроку учні з апетитом смакували свої кулінарні творіння.


Відкрита виховна година                "Ми - творці власного життя"

      7 квітня 2016 р. класним керівником Станько Г.С. була проведена відкрита виховна година "Ми - творці власного життя". Вона запам'яталась усім присутнім цікавою формою проведення, різноманітністю інтерактивних технологій: "Вільний мікрофон", "Захист ідей", "Квітка щастя", завдяки яким кожен учень мав змогу висловити свою думку. Уся виховна година супроводжувалась мультимедійною презентацією. Завдяки їй учні ознайомились із духовним заповітом великої жінки - матері Терези. Наприкінці заходу учні обговорили  правила, яких потрібно дотримуватись у житті. Також класний керівник презентувала альбом "Цінності життя", який учні виконали самостійно у техніці "скрапбукінг".

         Цікаво, що під час даної години спілкування запрошені вчителі також мали змогу взяти в ній активну участь. Адже саме така творча співпраця педагогів та учнів принесе найкращі результати у вихованні учнівського колективу. 


Акція "Назустріч мрії"

   29 березня 2016 р. в нашій школі відбулась благодійна акція "Назустріч мрії" для онкохворих дітей та дітей, які постраждали під час антитерористичної операції. Із готовністю відгукнувшись на ініціативу заступника директора з виховної роботи Вадзюк І.Б., учнівським та педагогічним колективом школи зібрано 420 грн. 50% зібраних коштів, за умовами акції, перераховані для підтримки програм реабілітаційного центру "Казковий світ", інші 50% передані на потреби навчального закладу (кошти були використані для купівлі подарунка для хлопчика, який приїжджав зі сходу України). Усі, хто долучився до акції, отримали символ акції - жовтогарячого метелика. Бажаємо всім дітям України миру, здоров'я та душевного спокою! 


Відкритий урок з математики                                у 5 класі

     29 березня 2016 р. у 5 класі відбувся відкритий урок на тему "Додавання та віднімання дробів", який провела Крушельницька М.В. Урок відбувся у формі уявної подорожі Математичним океаном. Учнів поділили на дві команди - "Чорну перлину" та "Летючого голландця", які обрали своїх капітанів. Команди подорожували з острова на острів, виконуючи різні цікаві завдання. Усі учні активно працювали, розв'язували задачі та рівняння, обчислювали приклади, розуміючи, що від їхньої роботи залежить успіз усієї команди.


Приготування бутербродів у 6 кл.

    Під час вивчення модуля "Технологія приготування страв" у 6 класі відбувся урок "Приготування бутербродів". Учні старанно готувались до уроку - вони поділились на групи та визначились, які готуватимуть бутерброди. Після того, як були повторені правила з охорони праці під час кулінарних робіт, юні куховари розпочали створювати власні кулінарні шедеври. І ось результат - дуже смачні і, звичайно ж, дуже красиві бутерброди.


Урок-майстер-клас у 4 класі з             образотворчого мистецтва

Нам треба вишити рушник,

Рушник любові та єднання.

Вплетімо пісню, а не крик

У це народне вишивання.

28  березня 2016 р. у 4 класі відбувся урок-майстер-клас з образотворчого мистецтва, присвячений рушникам. Адже рушник – це наша свята, зворушлива, рідна реліквія, яка крізь товщу віків світиться до нас добротою, лагідною українською душею та символом прадавніх традицій. Клас був прикрашений багатьма рушниками, які вишили дбайливі руки мамів і бабусів наших четвертокласників. А вони самі були одягнуті у вишиванки, що доповнило святкову атмосферу.

Насамперед, діти висловили свої думки про те, що для кожного з них означає рідний край. За їх словами, це – батьки, рідна хата, рідна вулиця, культура, традиції. Класовод Юрків Л.Й. наголосила, що основне завдання кожного українця – їх збереження  і примноження. Звичайно, діти згадали про героїв – учасників АТО, якими пишається Україна. Бісюк Т., Медвідь Т., Баранюк В. прочитали вірші про рушник.

Любов Йосипівна нагадала учням про акції, учасниками яких були учні Пробіжнянської ЗОШ І-ІІІ ст.: «Рушник національного єднання» (2007 р.),  «Рушник Великому Тарасу» (2014 р.)

        Після цього учениця 4 кл. Ялинчук Юліана провела майстер-клас «Я роблю так». Вона запропонувала однокласникам намалювати рушник єднання. Слухаючи пісню про рушник, учасники майстер-класу вдихнули життя в свою спільну роботу за допомогою яскравих кольорів. Результатом уроку стала чудова колористична картина, яка відобразила настрій та почуття юних художників. Опісля, кожен учень в своєму альбомі намалював рушник. 

Не хвилюйся, Україно,

Розквітай, рідненька!

Навишиваєм тобі квітів,

Будеш ти гарненька.

Хай по всіх твоїх теренах

Лише щастя панує,

Бо зростає покоління,

Яке любить тебе щиро,

Традиції шанує.


Виховна година у 4 класі             "Геніальна поетеса нашого часу"


  Відкритий урок з основ здоров'я        у 1 класі "Коли ти сам вдома"

       11 березня 2016 р. у 1 класі Вадзюк І.Б. провела відкритий урок "Коли ти сам вдома". Разом з казковими героями учні вивчали правила поведінки, коли залишаються наодинці вдома.  Вчитель створила на уроці атмосферу добрих емоцій, усі учні активно працювали. Наприкінці уроку усі учні отримали пам'ятки з правилами поведінки у надзвичайних ситуаціях.

 Відзначення Шевченківських днів

    Щороку в нашій школі традиційно вшановують пам'ять великого Кобзаря, з метою поглиблення особистих знань учнів та вияву поваги і любові до Шевченкового слова. Так, у шкільній бібліотеці організовано постійно діючу виставку "Ми чуємо тебе, Тарасе, крізь століття". 10 березня усі учні та педагоги школи взяли участь у поминальній панахиді з нагоди Дня смерті Кобзаря. А 11 березня відбувся конкурс на кращого читця віршів Шевченка та віршів, присвячених поету. Переможцем стала учениця 11 класу - Балан Анастасія. 

        Шевченко-пророк застерігав усіх українців бути пильними, берегти та любити свій рідний край.  Адже на нашій українській землі йде війна - жорстока, загарбницька. Ми, разом з ним, йдемо на захист рідної землі, боронимо у цей непростий час нашу мову та культуру.

         Доборолась Україна

         До самого краю.

         Гірше ляха свої діти

         Її розпинають...

         Обніміться ж, брати мої,

         Молю вас, благаю!

 

        Відзначення 145-річчя від             дня народження Лесі Українки

         Протягом 23-26 лютого в нашій школі проведено літературний тиждень, присвячений 145-річчю від дня народження видатної поетеси Лесі Українки. В рамках тижня учні 8 класу, разом з вчителем української мови Крушельницьким М.З., переглянули презентацію "Життєвий та творчий шлях Лесі Українки" та прочитали її поезії.

      Учні початкових класів взяли участь у конкурсі малюнків "Поезія в малюнках". За результатами конкурсу І місце посіла учениця 4 кл. Медвідь Тетяна, ІІ - учениця 3 кл. Костишин Христина, ІІІ - учениця 2 кл. Бібікова Соломія. 

          Крушельницька М.В., класний керівник 5 кл., провела у своєму класі виховну годину "Служіння нації - покликання кожного українця".

         Шкільна бібліотека та гурток "Любителі української мови" випустили стінгазети, присвячені поетесі. Також проведено інформаційно-просвітницьку годину "Обернулась в легенду".


             Година спілкування                            "Герої не вмирають"

         23 лютого 2016 р. у 3 класі відбулася година спілкування "Герої не вмирають", присвячена другій річниці подій на Майдані, яку провела класовод Костецька І.В. На захід запросили бабусю учениці 3 класу Костишин Христини – Крет Марію Євгенівну, яка була свідком і учасником тих подій.  Вона  поділилася з учнями спогадами про  ті важкі  і сумні дні в історії нашої держави. Зустріч була зворушливою і не залишила байдужим жодного із присутніх.

             Вшанування пам'яті                          Героїв Небесної Сотні

         19 лютого 2016 р. в нашій школі відбулось вшанування пам'яті Героїв Небесної Сотні. Учасники загальношкільної лінійки-реквієму, яку підготувала педагог-організатор Шарабуряк Н.П., згадали Героїв, які поклали свої життя за наше майбутнє. Всі присутні учні, одягнуті у вишиванки, вшанували хвилиною мовчання загиблих. Учні 8 класу вирізали з паперу сотню символічних "янголят". Тому завершенням лінійки стало прикріплення цих символів на стіну пам'яті.

                Також у шкільній бібліотеці оформлена постійно діюча книжкова виставка "Небесна Сотня".

          Пам'ять про всіх невинно убитих має згуртувати нас, живих, дати нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі. 

                Бібліотечний урок                        "Книжковий дім - бібліотека"

        10 лютого 2016 р. учні 2-го класу разом із класоводом Ковпак О.Є. здійснили цікаву мандрівку туди, де живуть їх улюблені герої. Учнів зустріла шкільний бібліотекар Саска Дарія Петрівна. Вона розповіла дуже багато про бібліотеку. Діти дізнались, що таке абонемент, формуляр, стелажі. на них дивились цікаві виставки: "Відчиняє двері казка", "Казка - це вигадка, однак мудрість схована велика", "Казки мого дитинства" та інші. Кожен пішов з уроку із книжечкою в руках, яку записано в читацький формуляр. А ще учні 2-го класу подарували шкільній бібліотеці декілька нових книжечок та дали клятву берегти Книгу.

                  Свято Миколая

       18 грудня 2015 р. в нашій школі відбулось святкування Дня святого Миколая. Організувала свято вчитель основ християнської етики Верля Г.Д. разом з учнями 5 класу. Школярі старанно готувалися до зустрічі із святим Миколаєм, тому зустріли Чудотворця та його помічників-ангелів з великою радістю. Найрадіснішою хвилиною, особливо для школярів початкових класів, які потішили святого Миколая молитвою, віршами та піснями, було роздавання подарунків. З радістю до святого доброчинця підходили, щоб отримати подарунки та сфотографуватися на пам'ять, і учні середніх та старших класів. Радість, усмішка та щирість в дитячих очах ще раз переконали усіх присутніх на святі, якою великою справою є творити добро, дарувати один одному любов та доброту. 

  Конкурс "Краще новорічне вікно"

       Новий рік - це завжди чарівне свято, яке хочеться зустріти незвично, щоб потім весь рік, дивлячись на фотографії, згадувати щасливі моменти. Саме тому ми вирішили провести конкурс "Краще новорічне вікно". Діти виявили неабияку фантазію, прикрашаючи вікна у своїх класах та створюючи на них візерунки із сніжинок. Хтось прикрасив лише одне вікно, а хтось - всі три. Учні 3 та 6 класів прикрасили навіть класні кімнати. Приємна метушня нікого не залишила байдужим, всі намагалися взяти активну участь. Визначити переможців було неможливо, адже кожне вікно - оригінальне та неповторне. В результаті - всі класні колективи нагороджено грамотами, а прикрашені вікна класних кімнат тішать око і зсередини, і зовні.

                Наші досягнення

     15 грудня 2015 року відбувся обласний семінар методистів з предметів художньо-естетичного циклу на тему “Збагачення методичних можливостей уроків художньо-естетичного циклу шляхом використання мультимедійних технологій”. Досвід роботи та свої творчі напрацювання показали учителі мистецьких предметів Чортківського району Музика Н.К., вчитель художньої культури та образотворчого мистецтва Бичківської ЗОШ I-II ст., Вудка М.В., вчитель музичного мистецтва та художньої культури Заводської ЗОШ I-III ст.

       Можемо пишатися, адже Ковпак О.Є., вчитель образотворчого мистецтва Пробіжнянської ЗОШ I-III ст., спеціаліст І категорії, також презентувала свій досвід роботи. Вона виступила із доповіддю на тему "Я -  вчитель, я - творець, я - новатор". 


                  Відкритий урок                             з позакласного читання

      14 грудня 2015 р. у 2 класі відбувся відкритий урок з позакласного читання на тему "Зимонько-снігуронько, наша білогрудонько". Ковпак Ольга Євгенівна провела урок в надзвичайно позитивній атмосфері, логічно поєднавши всі необхідні елементи уроку. Під час уроку були використані різноманітні методи навчання: "Асоціативний кущ", робота в парах,"Автотренінг", "Фотооко", самооцінювання, робота з виставкою книг. Також школярі грали в дидактичні ігри: "Віднови слова", "Доповни речення", "Хвостики", "Різні речі". логічність, послідовність, а також творчий підхід приємно вразили гостей відкритого уроку.


 Акція "Подаруй солдату Миколая"

     Учні усіх класів нашої школи долучилися до благодійної акції "Подаруй солдату Миколая" з метою підтримки воїнів АТО, надання їм можливості відчути радість і тепло родин. Всі солодощі, речі побуту та малюнки передані у відділ освіти Чортківської райдержадміністрації. За сприяння Церкви Верховних Апостолів Петра і Павла вони будуть відправлені солдатам на передову.


             Всеукраїнський урок                                 "Права людини"

        Щороку 10 грудня Україна та весь світ святкують Міжнародний день прав людини. Саме цього дня у 1948 р. було прийнято Загальну декларацію прав людини. І тому 10 грудня 2015 р. в рамках проведення Всеукраїнського тижня права було проведено Всеукраїнський урок "Права дитини". Дуже важливо, щоб кожна людина знала свої права, які визнані державою та суспільством. Права людини не даруються державою, а належать кожному від народження.


            Андріївські вечорниці

     З давніх-давен Україна славилася таки звичаєм, як ворожіння у ніч на Андрея. Саме напередодні цього свята, 11 грудня, у нашій школі відбулися Андріївські вечорниці. Святкове дійство за народними традиціями підготувала класний керівник 8 класу Семен Л.М. Свято проходило в дусі стародавніх традицій. Ворожіння, ліплення вареників, кусання калити, забави... Всі вечорниці супроводжувалися українськими народними піснями у виконанні самих учнів. Найсмачнішою частиною свята стало пригощання гостей пампушками. Веселощі, гарний настрій та смачні пампушки створили незабутнє свято!!!


          Виховна година в 4 класі

        Дружба по праву вважається одним з найбільш важливих і необхідних почуттів для будь-якої людини, а тим більше дитини. Справжня дружба дуже цінна і це величезна радість, якщо у вас є справжній друг. 

       "Друг - це той, хто входить у твої двері, коли весь світ виходить з них", - під таким гаслом відбулася 8 грудня 2015 р. виховне заняття в 4 класі. Під час заходу на учнів чекало багато цікавих завдань та вправ, які для них підготувала Юрків Л.Й.:  "Чарівна скринька", подорож в казкове королівство під назвою "Ламай-круши", малювання уявного портрета справжнього друга, складання абетки дружби, "Коло дружби". Учні активно висловлювали свої думки щодо розуміння ними понять "друг", "дружба". В класі панувала доброзичлива, дружня атмосфера.


         Загальношкільна лінійка                          "Україна пам'ятає"

     

 30 листопада 2015 р. відбулась загальношкільна лінійка "Україна пам'ятає", яку підготувала педагог-організатор Шарабуряк Н.П. із учнями 6 класу. Захід, присвячений Дню пам'яті жертв голодоморів, проводився з метою гідного вшанування загиблих від геноциду Українського народу, вчиненого тоталітарним сталінським режимом.


    Конкурс малюнків "Не залиши           свого захисника наодинці в               новорічно-різдвяні свята"

          25-27 листопада 2015 р. учні нашої школи взяли участь у шкільному етапі конкурсу дитячого малюнка "Не залиши свого захисника наодинці в новорічно-різдвяні свята". Даний конкурс проходив з метою виховання  патріотизму підростаючого  покоління  та  пропагування територіальної  цілісності  нашої Батьківщини,  вшанування  героїчних  звитяг  учасників  антитерористичної  операції,  надання  дітям  можливості  реалізації  власних  творчих  здібностей  та  змістовного проведення дозвілля. Найкращі роботи візьмуть участь в районному етапі конкурсу.

     Наші перемоги на районному            фестивалі "Свята Покрова"

      25 листопада 2015 р. у Чортківському районному будинку культури ім. К. Рубчакової відбувся районний фестиваль-конкурс патріотичної пісні, прози та поезії, творів образотворчого мистецтва "Свята Покрова", присвячений Дню захисника України, Дню Гідності та Свободи.

      У конкурсі взяли участь школярі усіх освітніх округів Чортківського району. Юні виконавці змагались у номінаціях:  "Патріотична пісня"; "Патріотична проза і поезія"; "Образотворче мистецтво" у трьох художніх жанрах: "Графіка", "Живопис", "Фотографія". Слід відзначити, що юні артисти показали високий рівень підготовки, різноманітний тематичний репертуар, цікаві постановки, високу сценічну культуру та майстерність виконання.

Учні нашої школи гідно представили Пробіжнянський освітній округ. У виконанні Сороківської Мар'яни, учениці 11 класу, прозвучала поезія "Жінко, чого ви плачете?" (автор Х. Полянська). Ансамбль виконав дві пісні: під музичний супровід – «Україна – це ми» (сл. Ю. Рибчинського, муз. Н. Петраша), акапельно – українську народну пісню «При долині кущ калини» та посів ІІ місце. Учениця 10 класу Іванців Христина прочитала діалог «Може б ти не йшов, сину…» (автор Б. Гуменюк) та здобула перемогу у номінації «Патріотична проза». Саме вона представлятиме наш район на обласному етапі фестивалю.

Щиро дякуємо за підготовку учнів вчителю музики Петрасу Є.І. та вчителям української мови та літератури Косінській Г.П., Крушельницькому М.З. Вітаємо наших переможців та їх наставників!!!

          Відзначення 2-ої річниці                              Євромайдану та                                  Революції Гідності

    20 листопада 2015 р. відбувся захід "Герої не вмирають", присвячений 2-ій річниці Євромайдану та Революції Гідності, який підготувала педагог-організатор Шарабуряк Н.П. Звучали вірші та розповіді про події на Майдані в лютому 2014 р. Під мелодію "Пливе кача..." діти запалили свічки пам'яті біля стенду "Небесна сотня". Всі присутні в залі вшанували хвилиною мовчання героїв Майдану, які поклали своє життя на вівтар перемоги за світле майбутнє України. 

    Минуло два роки з того моменту, як загинули вони - герої, яких народила революція Майдану, - "Небесна Сотня". Майдан став випробуванням на цінність особистості людини, виміром людяності та гідності. Це була Революція Гідності, яку ми маємо пам'ятати.

          Відзначення 25-ї річниці  Студентської революції на граніті

       19 листопада 2015 р. з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, вшанування патріотизму і мужності української молоді, яка у жовтні 1990 року стала на захист прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів Українського народу,вчитель історії Ковальчук В.Д. провів у 9 класі годину спілкування на тему «Революція гідності. Хроніка подій».

 

 Вшанування пам'яті митрополита             Андрея Шептицького

     Україна протягом 2015 р. на державному рівні урочисто вшановує пам'ять Андрея Шептицького. Знаковою подією для України стало підписання 16 липня 2015 р. Папою Франциском декрету, який проголосив усьому світу геройські чесноти митрополита Андрея. це стало першим кроком до визнання святості Шептицького.

   Долучилися до вшанування пам'яті митрополита і учні Пробіжнянської ЗОШ І-ІІІ ст. Ініціатором проведення всіх заходів є вчитель основ християнської етики Верля Г.Д. У шкільній капличці організовано постійно діючу виставку літератури, мета якої - згадати та вшанувати політичного та громадського діяча, щедрого мецената в галузі освіти, культури, поборника людських прав і гідності.  

      20 березня 2015 р. було організовано флеш-моб "Молитва за Україну". У виконанні школярів та вчителів прозвучала "Молитва за Україну". Після виконання твору група підготовлених учнів, з запаленими свічками в руках, прочитала уривок з молитви А. Шептицького "За Україну і український нарід". Після цього слово надали гостеві - отцю-декану Зеновію. Відтак шкільний ансамбль виконав пісню "Молитва дітей за Україну". Під фонограму пісні Т. Петриненка "Господи, помилуй нас!" танцювальний ансамбль "Елегія" виконав хореографічну композицію, центральним персонажем якої була дівчина-Україна. Протягом всього заходу, який завершився загальношкільним виконанням Державного Гімну України та трикратним гаслом: "Слава Україні! - Героям слава!", в залі панувала атмосфера духовності та патріотизму.       

      Старшокласники мали змогу переглянути фільм «Владика Андрей», який розповідає про життя та діяльність видатної постаті української історії - митрополита УГКЦ Андрея Шептицького. Для школярів початкових класів організовано перегляд мультиплікаційного фільму "Андрей Шептицький - світло любові", в якому в надзвичайно доступний спосіб показано життя слуги Божого митрополита Андрея, зокрема його дитинство та душпастирську діяльність. 

    7 листопада 2015 р. учні нашої школи взяли участь в єпархіальному етапі християнської інтелектуальної гри "Брейн-ринг" та здобули перемогу. 15 листопада 2015 р. відбувся турнір у Львівській архієпархії, де наше учні посіли 4 місце.

Також учні виступили перед громадою нашого села із виступом «Заповіт Владики».

   Виховна година "О, рідне слово"

    13 листопада у нашій школі було проведено відкриту виховну годину "О, рідне слово", яку провела класний керівник 10 класу, вчитель української мови та літератури Косінська Г.П. Метою заходу було виховання поваги до рідної мови, історичної спадщини, до видатних особистостей минулого, розвивати інтерес до вивчення української мови в подальшому.

        Старшокласники розповіли про походження та розвиток української мови, її тернистий історичний шлях. Залучені до заходу одинадцятикласники інсценізувала уривок з п'єси П. Куліша "Мина Мазайло". Під час виховної години звучало багато уривків з пісень про Україну та українську мову. Завершився захід спільним виконанням "Молитви за Україну".

                      Стінгазети                               "Мово рідна, мово калинова"

       З нагоди відзначення 9 листопада Дня української писемності та мови, проведення 9-13 листопада тижня української мови та літератури учні 2, 3, 5, 6, 7, 9 класів виготовили стінгазети на "Мово рідна, мово калинова".

       Фестиваль "Свята Покрова"

   12 листопада 2015 р. відбувся фестиваль патріотичної пісні, прози та поезії, творів образотворчого мистецтва "Свята Покрова", присвячений Дню захисника України, Дню Гідності та свободи. Участь у фестивалі взяли суб'єкти Пробіжнянського освітнього округу: Кривеньківська ЗОШ І-ІІ ст., Коцюбинчицька ЗОШ І-ІІ ст., Пробіжнянська ЗОШ І-ІІІ ст., Товстеньківська ЗОШ І-ІІ ст.

   Відкрили свято ведучі, які привітали всіх учасників з початком фестивалю, побажали успіхів у виступах та нових звершень на благо української держави та нації. Гімн України у виконанні всіх учасників свята, одягнутих у вишиванки, показав патріотичне єднання молодого та досвідченого покоління. Хвилиною мовчання було вшановано пам'ять героїв Небесної Сотні та Майдану, воїнів АТО.

       Гідно представили свою школу учні Пробіжнянської ЗОШ І-ІІІ ст. У виконанні ансамблю лунали пісні патріотичної тематики: "Україна - це ми", "Дай, Боже, сили нашим солдатам". Вірші патріотичного спрямування продекламували Яніцький А. (7 кл.), Стус Д.(7 кл.), Чехніта В. (8 кл.), Сороківська М. (11 кл.), які показали гарну виконавську майстерність.                                                                                                                                         Не перестає боліти душа і за минуле, і за сьогоднення нашої держави. Поезія, проза, пісня - велике відображення патріотизму та героїзму. Їхню мову гніву, мову любові та мову надії й до сьогодні здолати ніхто так і не може. Перегорнувши сторінки історії, всі учні зуміли передати свою любов та пошану усім героям України через мелодійну пісню, через мудре слово. Ми впевнені, що кожен учень виніс з даного заходу шматочок розуміння таких простих істин: ПАТРІОТИЗМ, ЖЕРТОВНІСТЬ, ГЕРОЇЗМ, ГІДНІСТЬ. 

        Підсумки районного етапу               конкурсу "Класний керівник"

       Вітаємо Саску Ірину Богданівну, класного керівника 11 класу - призера районного етапу Всеукраїнського конкурсу педагогічної майстерності "Класний керівник".

    Конкурс "Класний керівник року" проводиться з метою сприяння зростанню престижності звання класного керівника, його ролі і статусу як компетентного педагога ХХІ століття, поширення та впровадження в практику виховної діяльності педагогічних працівників кращого досвіду класних керівників, ефективних форм і методів, інноваційних технологій виховання особистості.

       Матеріали Ірини Богданівни містили опис виховної системи класу з повним розкритям її компонентів, опис власного педагогічного досвіду, у якому розкривались авторські ідеї, презентація педагогічного досвіду у програмі Power Point, розробки виховних заходів, фотоматеріали.

                                                                       Бажаємо Ірині Богданівні наснаги, творчості та підкорення нових висот! 

        Написання радіодиктанту                     національної єдності

    9 листопада 2015 р. відбувся Всеукраїнський диктант національної єдності, приурочений відзначенню Дня української писемності та мови.

    Пряма трансляція спеціального проекту розпочалася об 11 годині і здійснювалася на Першому національному телеканалі України. 

   Традицію написання такого диктанту у 2000 р. започаткувала Національна радіокомпанія України. Відтоді всі охочі можуть не лише щороку перевірити своє знання української мови, а й продемонструвати солідарність із усіма, хто нею спілкується.

   Цього року, за доброю традицією, долучилися до написання радіодиктанту і учні 6-11 класів Пробіжнянської ЗОШ І-ІІІ ст., які уважно дослухалися до слів, що лунали з динаміків радіо та телевізорів. Учні серйозно поставились до участі у проекті, усвідомлюючи відповідальність написання диктанту. До того ж, диктант був не лише всеукраїнським, а й мав міжнародний статус. 

 Християнська інтелектуальна гра                     "Брейн-ринг"

    7 листопада 2015 р. в управлінні Бучацької єпархії було проведено єпархіальний етап християнської інтелектуальної гри "Брейн-ринг", присвяченої 150-річчю від дня народження митрополита Андрея Шептицького. Метою цієї гри було зацікавлення дітей в поглибленому вивченні життя та діяльності праведного Андрея Шептицького, надання стимулу для творчого та духовного розвитку молодого покоління. Також даний вид дитячого дозвілля сприяє покращенню логічного мислення, винахідливості та ерудиції, заохочує дітей  пізнавально проводити час. 

  Питання гри формувались на основі книги "Найдорожчий таточко. Дітям про митропилита Андрея Шептицького", Львів: Катехитична комісія КГВА УГКЦ, 2015 р. Учні нашої школи: Байрак В., Королик С., Мороз Х., Плітонова Ю., Джупіна С., Балан А. також взяли участь у "Брейн-ринзі" - у старшій віковій категорії. Саме вони здобули перемогу! Тепер учні Пробіжнянської ЗОШ І-ІІІ ст. представлятимуть Бучацьку єпархію 14 листопада на Всеукраїнському конкурсі у Львові. Рада школи вітає переможців та бажає подальших успіхів!

        Підсумки районного етапу                  конкурсу ім. Т. Шевченка

    31 жовтня 2015 р. відбувся районний етап VI Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, завдання якого - глибше осягнути велич спадщини Кобзаря та виявити залюблену у творчість генія учнівську та студентську молодь.

       Цьогоріч школу на конкурсі представляли: Снігур Юлія (6 кл.), Бойко Наталя (7 кл.), Коломия Максим (8 кл.), Бойчук Павло (9 кл.) та Іванців Христина (10 кл.). Слід відзначити ефективну роботу вчителів української мови та літератури Крушельницького М.З., Косінської Г.П. у плані підготовки учнів до участі у Конкурсі.

         Серед призерів районного етапу конкурсу - учениця 7 класу - Бойко Наталя, яка виборола ІІІ місце. Рада школи вітає Наталю та її наставника! Бажаємо їм творчого натхнення, нових успіхів та перемог.

               Засідання лідерів                          "Клубу старшокласників"

      листопада 2015 р. відбулося засідання лідерів "Клубу старшокласників "Точка зору" Чортківського району. Нашу школу представляла Президент учнівського самоврядування  - Мороз Христина.

       В рамки засідання увійшли конкурс на кращу парламентську символіку, тести на визначення лідерських здібностей, вправа "Чого я очікую від зустрічі?". Закінчилося зібрання патріотичним флеш-мобом "З вірою в серці", під час якого кожен лідер, демонструючи свій малюнок, говорив фразу: "Я вірю..."

            Акція "Шкільний пиріг                           енергозбереження"

   Учні Пробіжнянської ЗОШ І-ІІІ ст. 4 листопада 2015 р. взяли участь у акції "Шкільний пиріг енергозбереження" з нагоди відзначення 11 листопада "Міжнародного дня енергозбереження SPARE". Небайдужі учні визначили, що проблема неефективного використання енергоресурсів є дуже актуальною, адже це заважає нашій школі бути енергоефективною. Школярі зрозуміли, що багато залежить саме від них, а тому вони готові: вимикати світло під час перерв, закручувати крани, активувати перехід комп'ютерів в режим очікування під час перерв, винести на розгляд  адміністрації школи питання про заміну ламп розжарювання на енергозберігаючі, зібрати інформацію про енергозбереження та оформити відповідний стенд.

       Сподіваємось, що результати цієї акції стануть для учнів нашої школи чудовою нагодою підвищити ефективність використання енергоресурсів. Споживаймо енергію розумно!

              Посвята в соколята

 22 жовтня в приміщенні актового залу відбулося традиційне загальношкільне свято "Посвята в соколята" для учнів 2 класу. Педагог-організатор Шарабуряк Н.П. та класовод Ковпак О.Є. доклали багато зусиль, щоб свято пройшло на високому рівні. Урочисте шикування станиці, здача рапортів чотовими, внесення Державного Прапора, звучання Гімну України додали святковості дійству. Юні соколята присягли бути вірними своєму народу, шанувати мову та традиції, вивчати історію народу, бути гідними синами та дочками неньки України. Після складання присяги всі другокласники отримали посвідчення соколят з рук станичної школи - учениці 10 класу Іванців Христини. Відтепер 16 соколят чоти ім. Лесі Українки - повноправні члени дитячого товариства "Сокіл".

          Інавгурація Президента                учнівського самоврядування

   

   19 жовтня 2015 р. відбулася інавгурація Президента учнівського самоврядування. Безумовно, вибрати Президента було складно, та за кількістю голосів перемогла Мороз Христина. Гідну посаду віце-президента посіла Чехніта Вікторія.

          Після оголошення результатів виборів голова виборчої комісії привітала кандидатів з новими посадами. Новий Президент перед всім учнівським та педагогічним колективом урочисто склала присягу, а також подякувала своїм виборцям за підтримку.

           

   Вибори Президента учнівського                   самоврядування

     16 жовтня 2015 р. у нашій школі відбулися вибори Президента учнівського самоврядування. Кандидатів у президенти зареєструвалося троє: учениця 8 кл. Чехніта Вікторія, учень 9 кл. Огородник Дмитро та учениця 10 кл. Мороз Христина. Кожен з кандидатів створив свою власну програму, в якій вказав всі свої наміри та плани як Президента шкільного самоврядування. Передвиборча агітація проходила у вигляді розміщення рекламних плакаті про себе.

      У рамках передвиборчої роботи була обрана виборча комісія у складі:

Верля І.З.- голова ДВК (зі сторони педагогічного колективу),

Сороківська М.О. - голова ДВК (зі сторони учнівського колективу), 

Вадзюк І.Б. - заступник голови ДВК (зі сторони педагогічного колективу),

Іванців Х.А. - заступник голови ДВК (зі сторони учнівського колективу),

Шарабуряк Н.П. - секретар ДВК (зі сторони педагогічного колективу),

Шарабуряк А.Ю. - секретар ДВК (зі сторони учнівського колективу),

члени ДВК: Джупіна С.В., Королик С.А., Балан А.І., Кай К.М., Семен О.С., Коломия М.А., Гордієнко О.К.

       Було надруковано 160 бюлетенів. У таємному голосуванні взяли участь 126 виборців.

      За підрахунками виборчої комісії:

  • за Мороз Христину проголосували 43,7% виборців (55 голосів);
  • за Чехніту Вікторію проголосували 38% виборців (48 голосів);
  • за Огородника Дмитра проголосували 16,7% виборців (21 голос);
  • не підтримали жодного кандидата 1,6% виборців (2 голоси).

      Таким чином, перемогу здобула учениця 10 класу Мороз Христина.

                   День Вчителя

     В теплій, дружній атмосфері пройшло свято з нагоди Дня працівника освіти, яке для педагогічного колективу підготували учні 11-го класу під керівництвом класного керівника Саски І.Б. та педагога-організатора Шарабуряк Н.П. 

      Учасники концерту подарували вчителям заряд позитивної енергії, вітаючи їх піснями та міні-виставами. Під час святкової програми відбулось урочисте нагородження усіх вчителів "золотими ручками". Також старшокласники здивували своїх педагогів подарунками, які виготовили власними руками.

                     Відзначення                              Дня людей похилого віку

    Щороку 1 жовтня ми відзначаємо Міжнародний день людей похилого віку. Люди поважного віку особливо вразливі, а якщо вони ще й одинокі, то беззахисні, а значить - потребують постійної уваги та турботи. Цього року учні школи, як зазвичай, відвідали із святковим концертом мешканців відділення стаціонарного територіального центру соціального обслуговування Чортківського р-ну, який знаходиться у нашому селі.

                       Флеш-моб                                   "Дух, що тіло рве до бою"

       24 вересня учні нашої школи провели патріотичний флеш-моб під гаслом "Дух, що тіло рве до бою", присвячений захисникам Донецького аеропорту ім. С. Прокоф'єва. В ході флеш-мобу школярі декламували вірші, співали пісні, хвилиною мовчання вшанували Небесну сотню, військовослужбовців та мирне населення, які загинули в зоні АТО. У вигляді танцювального флеш-мобу під патріотичні заклики пісень "Мальви" Ані Лорак, "Обійми" гурту "Океану Ельзи", "Розійдіться, тумани" гурту "Струни серця", "Революції гідності" учні вирішили показати усім, що у кожного в серці має бути іскра пам'яті про тих, хто віддав своє життя за наше сьогодення й полум'я милосердя до тих, хто, не шкодуючи себе, захищає нас на Сході України. Саме така активна небайдужа громадянська позиція учнівської молоді має важливе значення не тільки для підтримки захисників Вітчизни, але і для формування майбутнього нації українців. 

       Акція "Збираємо кришки на                      протези для воїнів"


З метою розвитку волонтерського руху в Україні, виховання відповідальності та формування моральних цінностей дітей та молоді 15-17 вересня було проведено благодійну акцію «Збираємо кришки на протези для воїнів» (організатор – ЗДВР Вадзюк І.Б.) 

              Зі спортом - на "ти"

    З 14 по 18 вересня в нашій школі проходив "Олімпійський тиждень", який дав змогу учням долучитися до багаторічної традиції, що прийшла до нас з Давньої Греції, відомої культом здорового тіла та його краси.

     Вчитель фізкультури Саска І.Б. спланувала та провела низку спортивно-масових заходів, які стали великим святом спорту, здорового способу життя, прикладом взаємопідтримки та здорової конкуренції.

     Увесь тиждень проводились ігри, шалені перегони, вікторини; учні старших класів готували стінгазети на олімпійську тематику. А четвер для учнів 4-5 класів був особливим. За прекрасним сценарієм вчителів Саски І.Б. та Юрків Л.Й., які й організували це свято, був проведений "Олімпійський урок", де змагались дві команди: "Живчик" та "Адреналін". Маленькі олімпійці були нагороджені призами та подяками.

      "Олімпійський тиждень" надав учням змогу не тільки долучитися до світу сучасного спорту, а й згадати минуле шляхетної спортивної традиції, показати себе на високому рівні у фізичній підготовці - тож нікого не залишив байдужим.